Kijken naar je familiesysteem

Van wie ben jij dr een?

Hard werken of juist niet in beweging komen,

je mond houden of juist veel praten,

om van alles strijd voeren of voor alles sorry zeggen,

‘ja’ zeggen terwijl je eigenlijk ‘nee’ voelt…


Herken je jezelf in één van bovenstaande patronen of heb je last van een ander energieverslindend gedrag? Neem je je steeds voor om het anders te doen, maar lukt het je niet om echt iets te veranderen?


Dat komt doordat die patronen waarschijnlijk al in je vroege jeugd zijn ontstaan. Toen diende dat gedrag een doel: het hielp je om ‘erbij te horen’, een heel natuurlijke, menselijke overlevingsstrategie waarvan je je vandaag de dag niet bewust bent. Nu kost het je veel energie en zou je er graag iets in veranderen...

Kijken naar je familiesysteem en de invloed van je gezin van herkomst op hoe jij de dingen vandaag de dag doet, maakt een wezenlijk onderdeel uit van coaching in de Coachkas.


In de workshop ‘Van wie ben jij dr één?’ leer je over de werking van het familiesysteem en ontdek je hoe de plek die jij inneemt in jouw gezin van herkomst van invloed is op jouw leven. En het mooie is dat je je familieleden er niet eens bij nodig hebt. Het gaat uitsluitend om jouw innerlijke houding ten opzichte van jouw familiesysteem. Bewust maken wat onbewust is, zorgt voor opluchting en ruimte. Ruimte voor groei en verandering. Niet ondanks, maar dankzij jouw familiesysteem.


Wil jij:

• ontdekken hoe je trouw kunt blijven aan wie je bent en wat je wilt;

• lekkerder in je vel zitten, minder lichamelijke klachten;

• meer helderheid, rust en geluk ervaren;

• een fijne relatie met je partner;

• harmonie in je gezin;

• werk waar je voldoening uit haalt;

• mooie vriendschappen;

• liefdevol contact met je ouders;

• meer grip op je leven?


Schrijf je dan in voor de workshop ‘Van wie ben jij dr één?’ en #komgroeien!

Je bent van harte welkom.


VOLGORDE

Het lijkt zo eenvoudig, de volgorde in een gezin is van groot naar klein. Dus de ouders staan in de systemische principevolgorde bovenaan, waarbij de man leidt en de vrouw volgt. Daarna volgen de kinderen, van oud naar jong. Als de volgorde en de daarbij behorende verantwoordelijkheden worden genomen, dan functioneren gezinnen van nature het beste.

Soms zijn er omstandigheden die ervoor zorgen dat de ideale volgorde niet kan worden gehandhaafd. Dan kan iemand (tijdelijk) een andere plek en bijbehorende verantwoordelijkheid pakken. Op dat moment biedt dat een oplossing voor een probleem, maar op lange termijn kan dit voor problemen zorgen. Denk aan boosheid, burnout en depressie.

BINDING en PLEK

Iedereen heeft recht op een plek in het (familie)systeem, ook overledenen en mensen die niet geëerd zijn en daardoor in contact worden uitgesloten. Dat wat niet wordt erkend, heeft vaak een grotere plek in het systeem dan we willen erkennen.

Het systeem wordt in balans gehouden door alle personen die er in dit system voorkomen. Je kunt je voorstellen dat, als dit systeem om één of andere reden uit balans raakt, dat impact heeft op alle personen in dat systeem.

Onbewuste uitsluiting kan leiden tot gevoelens van incompleet zijn, verdriet of boosheid en kan leiden tot eenzaamheid, verslavings-gedrag en ander gedoe.

GEVEN en NEMEN

Als geven en nemen niet in balans zijn, ontstaat schuld. En vanuit schuld kunnen levensbepalende gedragingen ontstaan, die vaak niet meer worden gelinkt aan een systemische disbalans in geven en nemen.

Schuld heeft niets te maken met 'wiens schuld' iets is. Het gaat over 'in de schuld staan', een gevoel dat soms rationeel niet te plaatsen is, maar waar je toch onbewust je gedrag op inricht.

Door je af te vragen: 'Is dit gevoel echt van mij?' en 'Kan ik verduren dat ik in de schuld sta als ik voor mezelf kies?' word je je bewust van de systemische dynamieken die achter je gedrag schuil gaan en ervaar je meer rust en keuze-vrijheid.

Wil je weten hoe jouw dagelijks gedrag (en gedoe) kan worden gelinkt aan jouw familiesysteem? 

Bewustwording is het toverwoord. 

Je bent van harte welkom in de Coachkas om samen op onderzoek uit te gaan.

Volg de workshop 'Van wie ben jij dr een?'
Share by: